• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
EMNİYET HABER
Takvim
Linkler
Site Haritası
OPERASYONLAR
EMNİYET HABER

























































































İnternet Bankacılığı İle Yapılan Dolandırıcılık



Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bankacılık işlemlerinde de değişiklikler yaşanmakta, bankalar faaliyetlerini internet ortamına taşımaktadır. Elektronik bankacılıktaki gelişmeler ve internet kullanıcılarının hızla artması karşısında dolandırıcılar için yeni bir araç doğmuş olmaktadır.
 

İnternet bilgisayarların birbiriyle haberleşmesine imkân veren ortak bir elektronik dildir. Sonsuz bir bilgi kaynağıdır. Ancak bu küresel bilgi kaynağı dolandırıcılar tarafından haksız çıkar sağlamak amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır. Dolayısıyla bankalar da teknolojik alt yapılarının kurulmasında ve bankacılık işlemlerinin yürütülmesinde güvenliğe son derece önem vermektedir.

Ülkemizde ilk internet bankacılığı hizmeti 1997 tarihinde İş Bankası tarafından verilmeye başlamıştır. Günümüzdeyse hemen hemen her banka tarafından kullanılmaktadır. Ancak konudaki yasal boşluklar “hacker“ lar tarafından fark edilmiş ve saldırılar başlamıştır. Dolandırıcılık eylemlerinde ortak kurgu; müşterinin özel bilgilerinin, kullanıcı bilgisayarından çeşitli yöntemlerle çalınması ve bu bilgilerin kullanılarak müşteri adına internet üzerinden işlem yapılmasıdır. Ortak amaç ise “nakit para ele geçirme“ isteğidir. Müşterilerin bilgilerinin casus yazılımlarla ele geçirildikten sonra ele geçirilen tutar banka şubeleri veya ATM yoluyla banka dışına çıkartılmaktadır. Dolayısıyla dolandırıcının hedeflenen bankaya gelerek hesap açması gerekmektedir. Ele geçirilen tutar açılan sahte hesaplarla ele çekilebilir.

Tabloda belirtilen aracı ayakçıları bulur. İşte yukarıda değinildiği üzere şubelere veya atmlere dolandırıcılık vasıtasıyla gönderilen tutarı almaya gelen kişilere “ayakçı” denir. Banka şubesinde sahte bilgiler ile hesap açarak, açılan hesaba gelen parayı çekip aracıya veren ayakçılar, yaptıkları iş karşılığında ele geçirmiş oldukları tutarın önemsiz bir kısmını komisyon olarak almaktadır. 

Kişisel Bilgiler Nasıl Çalınmaktadır? 

İnternetteki bilgi hırsızlarının en çok kullandığı yöntemler; Truva Yazılımlar, Keylogger, Sahte Siteler ve Phishing’dir. 

Truva Yazımlar (Trojen); Tecrübesiz kullanıcılara ilginç ve yararlı görünen ancak bilgisayara yüklenip çalıştırıldığında zarar veren yazılımlardır. Sanal dolandırıcılar tarafından zararsız bir programın içine ek olarak da yerleştirilebilir. Bunun yanında başka bir program görünümüne büründürülmüş de olabilirler. 

Keylogger (Tuş Kaydedici);  Kullanıcıların internette dolaşırken klavyeyle girdiği bilgileri kaydeden ve bu bilgileri kötü niyetli kişilere gönderen yazılımdır. Sanal dolandırıcılar tarafından yeterince korunmayan bilgisayarlara uzaktan yüklenebileceği gibi kullanıcıların indirdiği e-postalar, programlarla da yüklenebilir. Bunlar, klavye ile yazılan bütün bilgileri, Mouse ile tıklanan veya üzerinde uzun süre beklenen bölgelerin resimlerini kaydeder, rapor haline getirir ve bu raporları internet üzerinden kendisini yazan kişiye gönderir. Böylece mağdurun internet bankacılığında kullandığı bütün bilgiler ele geçirilir. 

Screenlogger (Ekran Kaydedici); sanal klavyeden şifre girilirken ekran görüntülerini kaydeder ve yazılımı hazırlayan kişiye istediği anda gönderir. Kullanıcının Mouse ile tıkladığı her anın da resmini çeker. Ekran görüntülerini film gibi hareketli bir şekilde kaydeden trojenler de vardır.

Sahte Siteler; sanal dolandırıcılar bazen de özellikle banka ve finans kurumlarının sitelerine görsel olarak benzeyen siteler hazırlayarak kullanıcıları çekmektedir. Arama motorlarındaki reklam destekleyici adresler de buna destek olmaktadır. Ziyaretçileri sahte siteye çekmekteki en çok kullanılan yöntem “Phishing”tir. 

Phishing;  Sanal dolandırıcıların banka veya resmi bir kurumdan geliyormuş gibi hazırladıkları e posta ya phishing yani olta saldırıları denir. Saldırıların amacı kullanıcıların finansal işlem yaparken kullandıkları bilgileri çalmaktır. Hazırlanan e postalar tüm e posta adreslerine gönderilir. E posta da müşteri bilgilerinin güncellenmesi veya şifrelerin değiştirilmesi önerisi olup, ilgili kurumun kopyası niteliğindeki internet sayfalarına giden linklere yer verilir. Bazı müşteriler adreslere tıklayarak istenilen bilgileri doldurur. Böylece müşterinin kişisel bilgileri çalınmış olur. Olta saldırıları dolandırıcılığı oldukça kapsamlı ve organize hareket etmeyi gerektiren ve aşamalar halinde devam eden bir saldırıdır. Planlama, hazırlık, yemleme, toplama, dolandırma ve dolandırma sonrası işlemler olmak üzere 6 ana kısma ayrılmaktadır. 

E-posta Yöntemi: Bu yöntemde dolandırıcılar, e-postayla devamlı temas halinde olan kuruluşlardan gönderiliyormuş izlenimi veren sahte bir e-posta gönderir. Bu e-postalarla kullanıcıya, kurumun web sitesine giderek şifresinin süresinin dolduğu bilgisi verilir ve altta o sayfaya yönlendirileceği bir link yer alır. Korsan kullanıcıyı önceden kuruluşun sitesinin aynısı olan bu siteye getirdikten sonra şifresini girmesini ister. Kullanıcı eski şifresini girerek değiştirdiğini zanneder. Esasen halen eski şifre geçerli olup, dolandırıcı da bunu öğrenmiş olur. Böylece eski şifre kullanılarak internet aracılığıyla para transferi işlemi yapılabilir. Bazen de e postalarda bir yarışma düzenlendiğini, yarışmaya katılım için kişisel bilgilerin girilmesi gerektiği yer alır. Kişisel bilgilerini giren kullanıcının tüm bilgileri bu sayede öğrenilmiş olur.

Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam67
Toplam Ziyaret383297
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
Hava Durumu
Saat
EMNİYET HABER